Doménou literárnej historičky je náboženská poézia. Jej vedecká monografia Modlitba v slovenskej literatúre vyšla v dvoch vydaniach.
Spisovateľsky debutovala umeleckou monografiou S otvorenou náručou: cesty osudu a naplnenie poslania slovenského evanjelického farára a jeho manželky. Zostavila antológie duchovnej poézie Opory vo vetre a Otvorené cesty, pripravila výbery poézie Milana Rúfusa Múdrosť hlbín a Napokon iba láska.
Vo svojej tvorbe sa venovala výskumu osobností, aby pripravila publikáciu Malá veža, veľký zvon (o Jurajovi Holčíkovi), umelecké monografie Svetlá Igora Rumanského a Ivan Rumanský. Je editorkou spomienok na Ivana Plintoviča Človek požehnaný ľudskosťou, na Petra Karvaša Spriaznení duchom, Korene a krídla Petra Ďuríka.
S jej menom sa spája organizovanie niekoľkých vedeckých konferencií s modlitbovou tematikou a zostavovateľstvo viacerých súborov štúdií. Je autorkou libreta pôvodnej slovenskej opery Martin Luther (hudba: Víťazoslav Kubička). Celé decénium organizovala festival duchovnej poézie Radvanské veršobranie. Zorganizovala a viedla vyše 30 podujatí Univerzita mestu – mesto univerzite.
Písala tiež umelecké eseje. Žánrovo je jej najbližší rozhovor, čo dokumentujú jej knihy rozhovorov Život, viera, umenie, Ján Priechodský, Svedectvá o čase, Lupienky zlatej ruže.
Detskému čitateľovi venovala publikáciu Moja Banská Bystrica a Lubenícka škola v premenách času.
Pripravovala doslovy k básnickým zbierkam, texty na záložky knižiek poézie, ale aj umelecké rozhlasové pásma o živote a tvorbe básnikov pre Slovenský rozhlas, Rádio Mária a neskôr v cykle Randezvous s básnikom pre Rádio Lumen. Je autorkou scenárov k dokumentárnym filmom Peter Karvaš, Dobro ako princíp svetla a pravdy – Igor Rumanský, O živote, viere a umení, Viditeľné slovo Večera Pánova (v spoluautorstve) a Janka Krivošová.
Redaktorsky a šéfredaktorsky pôsobila vo viacerých periodikách i ako šéfredaktorka vydavateľstva.
Jej autorská činnosť je sústredená v publikácii Henrich Jakubík: Slavomíra Očenášová-Štrbová. Personálna bibliografia, 2023 (780 bibliografických záznamov).
Ocenenia: Zlatá medaila Leva Tolstého – európska cena za literárnu a publicistickú činnosť a Národná Cena Vojtecha Zamarovského za celoživotný prínos v oblasti literatúry faktu.